NIEUWS

Historische kranten is uitgebreid!

De grote drama's van het wereldtoneel en de kleine gebeurtenissen rond het dorpsplein: wie geïnteresseerd is in het verleden van de dorpen en gemeenten van de Westhoek moet zeker een kijkje nemen op de website historische kranten. Deze digitale krantenkiosk is een bijzondere bron van informatie voor onderzoekers en iedereen met interesse voor het nieuws van toen en werd recent uitgebreid met Veurnse en Diksmuidse kranten.

Sinds kort vind je er ook de 19e eeuwse kranten voor de steden Diksmuide en Veurne terug:

➢ Diksmuide: De Dixmudenaar (1880-1927), Het Boterkuipje (1848-1870), De Boterkoper (1850- 1914), Weekblad van Dixmude (1847-1879), De Vrije Burger (1894-1911), De Vlaamsche Leeuw (1886) en Gazette van Dixmude (1871-1914)

➢ Veurne: Het Advertentie-Blad van Veurne (1874-1913) en de De Veurnaar (1874-1913)

Op de website www.historischekranten.be kun je virtueel vanuit je eigen huiskamer in deze oude kranten snuisteren. Je kan de krant in haar oorspronkelijke look & feel lezen, alsof je ze zelf in handen hebt. Dankzij tekstherkenning gaat je computer snel en automatisch op zoek doorheen alle teksten. Kies zelf je zoekwoord(en) en krijg zo een overzicht gepresenteerd. Zoom in op de leukste details of maak je eigen knipselmap. Ben je helemaal weg van een artikel? Mail het naar je collega's of deel het met je beste vrienden via facebook.

Kranten jonger dan 1951 kunnen om privacy redenen enkel digitaal ingekeken worden in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke.

Historische Kranten is een samenwerking tussen CO7, Viertoren, IJzervallei, IGA Poperinge -Vleteren, stadsarchief Ieper en sinds kort ook dat van Veurne en Diksmuide. De huidige uitbreiding met de Veurnse en Diksmuidse kranten geeft een mooie inkijk in de geschiedenis van de Westhoek vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.

Delen:
Historische kranten is uitgebreid!